Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2007 12:51 - Купете и платете 3% комисионна
Автор: monologa Категория: Новини   
Прочетен: 18319 Коментари: 24 Гласове:
0

Последна промяна: 28.05.2007 13:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Нямаше да пиша. Нямаше да кажа нито дума. Нямаше да повдигна въпроса, ако не бях излязла извън нерви. А излязох извън нерви, понеже се опитаха да ме направят на балама. А аз не се считам за такава...

Оглеждам се за апартаментче. Малко, кипро и за не много пари в няколко квартала на София. Попадам на едно, отивам на оглед (след като при повторното обаждане в агенцията един колега там ми заявява, че то това не се продавало отдавна...), харесвам го....и се задействам. Обаждам се на брокерката да кажа, че имам интерес...Става дума за 20ч в петък вечер. Тя ми казва, че ако платя капарото в събота сутринта, ще е запазено за мен жилищенцето. Е аз не съм банка и не държа толкова пари в къщи (естествено) и оставяме сделката за след седмица, понеже продавачът заминава напочивка... Няма да изпадам в подробности, но след като поисках да видя апартамента още веднъж - все пак не купувам чувал с картофи, започна великото овъртане... Не можело сега, не можело тогава, сега не било удобно, а пък тогава не било точно навреме... Междувременно аз направих сто промени в плановете си, уредих документите си, ангажирах сума хора, за да не отсъствам от работа.... 

Взе да ми се струва, че аз не съм купувачът, който трябва да бъде ухажван и търсен, и питан, и гонен едва ли не, ами съм продавачът и имам зор да продам имота си. Но не беше така напрактика де...Аз щях да купувам, а не продавах. Те имаха интерес от мен. По - голям!

Както и да е - агенцията е ЯВЛЕНА...няма да споменавам имена там... Неетична брокерка. Вместо да си заработи комисионната, която е и 1% повече от на другите агенции, т.е цели 3%, ами и ми се крие...Аз я търся, тя се крие...

Няма да работя с тях повече. И ще се похваля, ако купя нещо.

Внимавайте с агенциите. Хем им вършиш работата, хем с кеф ти прибират парите за комисионната...


Тагове:   комисионна,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vanguard - Хаха,
28.05.2007 13:15
Това е новата им линия на поведение явно. Вместо да те гонят и досаждат... правят се на недостъпни. Създават впечатление, че сделката е толкова изгодна че ти трябва да ги гониш. Куул, дето се вика.
Успех в покупката желая!
цитирай
2. nakom - ти си си крива
28.05.2007 13:49
така трябва да нагласиш нещата че да не минава през агенцията.няма по-жалки същества от брокерите на НИ.С изключение може би на голия охлюв.С удоволствие бих ти споделил малко опит как да ги заобиколиш.
цитирай
3. анонимен - Да сте чули случайно по медиите н...
28.05.2007 14:03
Да сте чули случайно по медиите някой брокер да е погнат данъчните? Не. Там се наливат едни от най-големите пари и разбира се без данъци и осигуровки.
Винаги има с какво да запушат устите на тези, които евентуално ги проверяват. Раздухват се само случаите на някой и друг лекар, който поискал 200-300 лв. срещу труда си, а за брокерите които вземат по няколко хиляди евро само за разходката си до някое жилище и се правят на велики на всичкото отгоре. Плюс това не можеш да ги държиш за нищо отговорни за някои неуредици при установени нарушения при сделката. Те се управдават с нотариусите, нотариусите пък се оправдават, че не сте си избрали подходящия брокер и започва "порнографията". Позапитайте се и защо всеки може в Бг да стане брокер на недвижими имоти, без необходимите знания, ценз и др. такива.
И колко бивши полицаи също са брокери. Направо си е чиста далавера в бранша.
От позната брокерка знам, че си е малко покерска история - да не показваш дали харесваш нещо в никакъв случай, защото започвало надиграванети и с др.думи прецакването на балъка - купувача или продавача. Преди 2 г. четох някъде, че в някаква държава са длъжни дори и историята на имота /приятен или неприятен/ да ти разкажат, защото ако скриеш нещо ще те изхвърлят от брокерската гилдия. А в тази гилдия можеш да влезеш и практикуваш занаята след обучение, изпит и стаж. Има ли такова нещо или не, "кой ще ми каже"?
цитирай
4. monologa - кой крив - кой прав
28.05.2007 14:12
Може и аз да съм крива, nakom и може да си прав затова, но да - показах ентусиазъм. Сега вече знам. И от последния анонимен ще взема поука. И все пак - не съм аз тази, която трябва да гони брокерката.

Аааа, чакам да кажеш, как се купува без агенция. Аз да не мислите, че умирам да плащам комисионни...Особено след като съм свършила всичката работа...вместо тях!
цитирай
5. viovioi - ))
28.05.2007 14:20
не давай капаро без предварителен договор! Договор в който да са вписани тези неща: 1/договорена цена 2/дата на сделка 3/срок да бъде освободено жилището.Предварителния договор да бъде подписан пред 3-ма свидетели.Иначе стават много груби неща.Като например-променят цената нагоре/вече си платил капаро и../,размотават сделката което е много изнервящо и ако стане сделка по закон могат да останат старите собственици забележи неопределено време и може да се наложи да викаш съдия изпълнител.Все страшни неща.Това е все едно да минеш 9-те кръга на ада.А да не говорим че има и измамници.Направо е страшно.Внимавай! Провери за тежести задължително.
цитирай
6. анонимен - В предварителния договор да пише ...
28.05.2007 14:35
В предварителния договор да пише същи, че няма направени законови ипотеки и ипотеки направени със заем от частни лица /не знам как е правилната формулировка/. Всички проверки трябва да си направиш и сама и отделно от доверен адвокат по имотни дела. Провери чрез съседи на продавача, познати и вс. други средства продавачите - ако най-малкото нещо не са читави или нещо не ти хареса - по-добре се откажи от съответния имот.
Истинските и честни брокери са много добри психолози и когато усетят нещо нередно в ответната страна, сами казват че там е по-добре да не се забърквате.
Пожелавам ти искренно да намериш това, което търсиш и без неприятни емоции.
(анонимния от преди малко)
цитирай
7. viovioi - о да да..
28.05.2007 14:46
и това дето казва 6. е много важно.Нарича се "декларация с имуществен интерес" ,когато някой взема пари от частно лице, някаква сумичка напр.5 хлв, подписва такъв документ,че ако не върне парите то пропорционална част от жилището му ще покрие интереса на кредитора, нещо като"записна заповед" Лошо!!
цитирай
8. monologa - @VIOVIOI
28.05.2007 14:47
Това са все полезни неща, които човек трябва да знае преди да купи имот. Благодаря!
цитирай
9. анонимен - да, то в текста ти е налице отговора
28.05.2007 15:52
Малко, кипро и за не много пари + Явлена - няма как - най-нагушената агенция да се впечатли от твоите 3 % - това просто им е манталитет. Или добър брокер - препоръчан от бивш клиент или добър адвокат - и тогава купувай - а да въртиш телефони насам натам и да се влачиш с полуграмотни невъзпитаници - няма смисъл, освен ако не си мазохист с благотворителни наклонности :)
аз купих с тези: www.kodena_kastroart.imot.bg/ брокера се казва Христов
цитирай
10. анонимен - Бягайте като от прокажени от Кон...
29.05.2007 12:15
Бягайте като от прокажени от Консултантска (или брокерска) къща Младенови!!!
цитирай
11. monologa - О сега ги вижте Явлена!
29.05.2007 15:40
Сега вече изведнъж има и други предложения. По няколко пъти на ден ми звънят. Но нали знаете - научих се много бързо - никакъв ентусиазъм не показвам.

Благодаря за коментарите и съветите.
цитирай
12. ianchefff - Аз си купих наскоро
30.05.2007 15:18
апартамент. Попаднах с помощта на познати на една много малка и много работлива боркерска къща. С 2 служителки. За 2 седмици направихме към 20 огледа, а още толкова тв ми предложи, но аз отказах. с удоволствие платих 2% комисионна. Тя свърши и част от работата, която трябваше да свърша аз. И не защото се запознахме чрез познати, а защото тя така работи. Гони си всичко до дупка. Изключително доволен съм. Ако някой има такава нужда, нека се свърже с мен, ще му дам координати.
цитирай
13. monologa - на всеослушание
30.05.2007 15:57
Радвам се на такива коментари и подобен опит. Опитвам се да си намеря свястна брокерка или брокер. Даже днес попаднах на един, който поради 2 провалени огледа, реши, че и аз съм му крива, понеже съм частно лице. Както и да е...дай тук координатите. Мислих да ти пиша лично съобщение, но реших, че може и тук, та и други да имат полза.
цитирай
14. monologa - @zora1
30.05.2007 20:39
Много бих се радвала да напише някой коментар с опит за покупка без агенция. Да наемеш жилище, както и да купиш самостоятелно без да платиш досадната комисионна на агенция за недвижими имоти си е направо (почти) невъзможно!

Оглеждам се все пак!
цитирай
15. tera - Ами свържи се с шефа на агенцията,
30.05.2007 22:30
готин пич е, лично го познавам, ще ти помогне да свършите работата. :)
цитирай
16. monologa - Кой иска да плаща комисионни, разбира се!
31.05.2007 09:10
Но понякога не можеш да избегнеш агенцията. Така ми се случи, когато си търсих квартира. Хазяинът я беше пуснал и аз не знам къде, брокерката го намерила и взе от мен комисионната + 5 лева за огледа... Е и пари за оглед платих....Но с евро 1 към 2 не можа да ме мине...

Някои агенции просто се мислят за ...
цитирай
17. hapa - То и в Бургас има бол
01.06.2007 02:58
В Слънчев бряг се молят да им ги купи някой.Сигурно цените са като в София ама пък лятото за почивка няма да даваш пари.
цитирай
18. monologa - Новото строителство - има ли някой доволен?
01.06.2007 08:59
Започвам да се питам за новото строителство - има ли аджеба някой доволен от него? В повечето случаи се купува "на зелено", докато нищо реално не виждаш с очите си, смятат ти общите площи (които понякога са около 25м2) в цената...Стаите са кутийки...или хангари... Таваните не са чак толкова добре изолирани, понеже материалът е поспестен...

Ако има някой да знае друго, да ме опровергае или пък ако иска да ме подкрепи - моля да заповяда...

Затова питам...
цитирай
19. zvezdopad - В Пловдив процентите са 4
01.06.2007 09:39
и са уж разделени между купувач и продавач поравно, но познайте кой ги отнася всичките :)
При положение, че агенциите искат ей така почти за нищо да си гушнат няколко хилядарки, трябва да се ръчкат да потичат по инстанции и да свършат бумащината, за която всъщност им се плаща. Те трябва да извадят удостоверението за липса на тежести, да проверят скицата на имота за някакви разминавания.. и други бюрократични занимавки, силновремеотнемащи и свързани с имане на работа с държавни служители.
Така на мен ми бяха забравили 6 квадрата и в деня преди изповядването на сделката нотариуската ми вдига гири - къде са квадратите. Подпалих брокерката по телефона и за 1 ден направи това, което иначе и коства 2 седмици. Още повече къде е бляла въпросната нотариуска и не е проверила документите 10 дни, ами се е присетила последния момент.
Но то е много лесно за 15 минути гладко четене да гушнеш няколкостотин лева. Всеки иска да е нотариус :)
цитирай
20. monologa - за разделянето
01.06.2007 13:42
Да, така е, не само в Пловдив, но и навсякъде агенцията взима от двамата комисионна. Но никъде не е задължително да свърши бумащината, за съжаление.

Не разбирам също и как могат да те водят на оглед някъде и да ти "разказват" едно жилище по телефона, а самите те да не са ходили...Достатъчно е висока комисионната, за да си повдигнат дупетата и да са наясно с предложението си, нали?
цитирай
21. анонимен - GALANT АГЕНЦИЯ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ ГАЛАНТ- ВАРНА
03.06.2007 18:01
са най-големите отрепки в бранша.Аз съм потърпевша.
Един съвет внимавай гледай добре за данните ти в договора, име, егн, правят се на ударени и пишат грешни данни, дори за адреса на апартамента, вземат пари напоразия...уж да се спре обяватя , а тя си върви и си я предлагат като за световно.
Ей голяма зган, нищо хубаво не видях от тях.
Ако усетиш че нещо си играят с теб, разкарай ги!
цитирай
22. monologa - Към последния анонимен
03.06.2007 18:28
Напълно си права да имаш подобно мнение след подобен опит. Аз мисля, че не трябва да се слагат всички под общ знаменател, но и че неслучайно масовият потребител има мнение, отговарящо на споделените по- - горе.

Радвам се наистина, че този постинг предизвиква толкова коментари. Това беше целта - да се научим, как да си знаем правата.
цитирай
23. monologa - Има и други агенции
10.08.2007 09:27
Вече казвам от опит - като в поста си. Има и такива агенции, които разделят процента на комисионната между продавача и купувача. А да се плати 1,5% вместо 3% си е разлика...зависи особено от стойността на имота, нали?!

Така че е хубаво човек да пита...
цитирай
24. анонимен - KxQPWOPRJFQag
30.10.2012 18:35
You're a real deep tnikher. Thanks for sharing.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: monologa
Категория: Регионални
Прочетен: 6448176
Постинги: 102
Коментари: 1656
Гласове: 4468
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031