Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2007 23:07 - Духът на законите – древен или съвременен
Автор: monologa Категория: Технологии   
Прочетен: 3947 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.04.2007 09:03


Всяко човешко същество има нужда от граници, за да разпознае свободата, както и за да регистрира параметрите тази свобода. Свободата се изразява в това да осъзнаваш възможностите и да действаш в съгласие с разбиранията си без да пречиш на чуждото мнение. “Свободата, Санчо, е велико нещо!” е казал Дон Кихот на Сервантес, потвърждавайки великите истини, записани в Свещеното Писание от древни времена. Законът  по своята същност е набор от общозначими и стоящи над интересите правила, които имат за цел да разграничават между добро и зло. От векове хората са се стремили да създават закони, които да съответстват на ситуациите, в които ежедневието ги поставя и да ги предпазят от субективни решения при вузникването на спорове.

Шестият цар на Първото Вавилонско царство – Хамураби, царувал между 1792 и 1750 г. Пр. Хр. Е един от многото владетели, разпореждали се по този свят, който се опитва да установи граждански закони, които да имат траен и обективен характер. Законите, които той постановява, обхващат всяка област от ежедневния живот на населението в държавата Вавилон, нареждаща се сред първите по значимост империи в световната история. Хамураби обединява различни постановления в едно съвършено цяло с добре оформена редакция. Законите му, доближаващи се до указанията на Мойсей за древния еврейски народ, записани е достоверните Писания на Петокнижието, имат основна цел – “справедлива защита и закрила на слабата част от народа”. Те засягат законодателството, земеделието, въпроса с насилието, кредитните взаимоотношения, недвижимите имоти, отношенията мецду работодател и работник и още много други теми с изключително съвременно приложение. Когато обаче се говори за законодателни постановления, не трябва да се забравя, че те са писани за нуждите на своето време. Не е разумно да се твърди, че всеки закон може да се приложи с абсолютна точност във всяко време. Забележителнбото при законите на Хамураби е това, че техният дух, изразен в идеите и замисъла е напъно приложим в съвремието, както е бил използван с успех в своето време.

Богатството на тези законодателни разпоредби е именно в тяхното дълбоко познание на ситуациите и трудностите в живота. Целта на всеки закон е да извади на показ истината, като осъди неправдата без да ограби шанса за поправяне на извършителя.

Придържайки се към духа на законите на този известен Вавилонски цар, може да се твърди, че е напълно възможно и в днешно време да се намери истината във всяка спорна ситуация.

Заповедите в Свещеното Писание със своята непреходна давност, които взима под внимание и цар Хамураби, са валидни колкото тогава, толкова и днес.

За съвременното законодателство законите на хамураби са помощ и критерий за актуалност и справедливост.
В живота на всеки човекл, а и на всеки народ има преходни неща. Законите са тези, които с непреходния си дух обединяват древността и съвремието в едно неразделно идейно цяло.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monologa
Категория: Регионални
Прочетен: 6448179
Постинги: 102
Коментари: 1656
Гласове: 4468
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031