Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2007 16:54 - Тайната на вкусната китайска храна
Автор: monologa Категория: Други   
Прочетен: 21312 Коментари: 37 Гласове:
0

Последна промяна: 23.11.2007 16:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Всеки ("Е, поШти всеки" като в рекламата на шампоаните ТЕО) в България обича китайска храна. Ако не ходи на китайски ресторант поне по веднъж в месеца, то си поръчва за обяд или за вечеря. Най-здравословната, най-бързата за приготвяне, най-леката...все най за тази храна. 

Аз съм от тези, които обичат китайско. Даже наскоро след дълго безсмислено отлагане си купих вок (уок), за да си приготвям здравословна храна на домашния газов котлон.

Вчера излизах на китайски ресторант. Много весело беше. Компанията беше от класа - забава и лафове на ниво! Ресторантът се намира в ЖК Слатина в София, на ул."Гео Милев" по пътя на автобус 9. Бях ходила там преди около 10 години, когато още не живеех в София. И тогава ми беше харесало, как готвят. Та и вчера се зарадвах на посещението си при тези дружелюбни хора китайците (нищо нямам против тях). 

Поръчахме няколко неща - обичайното разбира се. На сервитьорката не й беше особено работно настроението, но ни обслужване на добър български. Освен ориза със зеленчуци имаше и пилешко в сладко - кисел сос и беше вкусно. По едно време обаче по касата на вратата към кухнята моят поглед откри нещо - едно движещо се петънце. Оооо обърнах внимание на приятелите си! Много забавно!!! Хлебарката изчезна, както се беше появила - в небитието на кухнята. По едно време един клиент се запъти към кухнята, мислейки, че там е тоалетната, но беше навременно ориентиран.
И уж всичко беше приключило, и приятелката ми, която седеше до мен, ми каза: "Ъъъ тя май е зад теб..."... Една ..... разхождаща се зад гърба ми хлебарка. Изпищях! Това беше първата ми реакция и с една салфетка реших да я убия. Бутнах я на земята (за щастие не падна на масата) и беше стъпкана безмилостно. Отврат! Никой не се обърна дори. Клиентите вкусно премляскваха сладко - киселия си сос...

Ох догнуся ме! Вкусно беше, не мога да си изкривя душата. Даже и фламбиран сладолед опитах за десерт. Но може би тайната им рецепта е и ще си остане "Хлебарки в сладко - кисел сос"...

От време по медиите се чува или чете за пореден затворен китайски ресторант - заради лоша хигиена, не заради лошо обслужване или безвкусна храна. И пак са пълни, пак не смогват с поръчки за доставка по домовете...

Ха да ви е сладко и следващия път в китайския ресторант!



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. nezabravima - *
22.11.2007 17:00
Брррр...

(И аз обичам Китайско):):)
цитирай
2. анонимен - Хлебарки има във ВСИЧКИ рестора...
22.11.2007 17:13
Хлебарки има във ВСИЧКИ ресторанти. Споко. :-) Надали ги готвят в китайските - те бягат бързо. :-)
цитирай
3. анонимен - Не съм си и представял,
22.11.2007 17:15
че може да има хлебарки в кухнята на софийски ресторант!!!
цитирай
4. benra - Китайският
22.11.2007 17:18
на бул.Руски-срещу Руската църква. Това е -ако искаш и китайско и хигиена.
Жалко е,че съответните органи не взимат съответните мерки за останалите мнооого китайски ресторанти.
Поздрави за поста!
цитирай
5. monologa - @bale
22.11.2007 17:18
Шегуваш се сигурно! Вероятно има навсякъде. Те хлебарките не делят на столично и провинциално...
цитирай
6. анонимен - Китайска,ти си мислиш....
22.11.2007 17:22
Нито един,повтарям нито един ресторант с книжен фенер отпред не предлага истинска китайска храна.Това което Ви поднасят е адаптирана по китайски маниер храна.Истинската е толкова различна по вкус и аромат,колкото е далеч от нас и Китай.
цитирай
7. lucasbg - прав е #6
22.11.2007 17:25
в Китай може и да има нещо подобно из провинциите някъде...
цитирай
8. monologa - съгласна съм
22.11.2007 17:38
известно е, че китайците в различните страни нагаждат храната си към националната кухня на съответната страна. Търсенето предполага предлагането!
И дюнерите не са като в Турция предполагам. :-)
цитирай
9. sad - в Турция съм ял дюнер
22.11.2007 17:46
и беше пълен ташак - сервираха го като разстлана палачинка с разни неща отгоре. тукашния ми харесва с пъти повече.
цитирай
10. анонимен - Хлебарката
22.11.2007 17:59
трудно може да впечатли, особено след като жена ми видя плъх, излизащ от микровълновата фурна. После й беше доста трудно да яде каквото й да е. За наша радост, тази случка се разви далеч от България.
цитирай
11. thomas - Дори и само уводните изречения ми стигат...
22.11.2007 18:44
"Всеки в България обича китайска храна. Ако не ходи на китайски ресторант поне по веднъж в месеца, то си поръчва за обяд или за вечеря."

Изобщо не съм съгласен. Съвсем не всеки в България обича китайска храна. Нито непременно ходи редовно на китайски ресторант, още по-малко е задължително да си поръчва от нея за обяд или вечеря. Лично аз за последните 5 години съм стъпвал в български китайски ресторант точно един път, а у дома или в офиса не съм си поръчвал нито един път за последните 15-16 години, откак има китайски ресторанти. Като цяло китайската храна е евтина гадост, която се различава от бързите храни само по това, че не е толкова вредна, но пък го компенсира с лоша хигиена. Това е известно на всички. В различните страни има разлики в менюто на китайските ресторанти, но като цяло поне в Европа разликите не са големи, така че България не е някакво изключение. Не е много различна и в Щатите - и там е просто един от евтините и некачествени варианти на храна, предназначена за най-масовата публика.

Вярно, преди 15 години положението беше друго - тогава китайската кухня беше нова, екзотична и изобщо звучеше добре на фона на втръсналите ни шкембе чорбата и пържоли. Но с времето ниската класа си лъсна и днес не мога да преценя дали някогашните шкембеджийници, или днешните китайски ресторанти, са от по-висока категория.

Впрочем тази пролет влязох и в един китайски ресторант в Хонконг (все пак бяхме в Китай, редно беше да видим как са китайските там). Вярно, че не си избрахме някой много засукан, а нещо малко по-семпло, но хей... май предпочитам китайските тук! :-)
цитирай
12. zserty - ооооо китайско :)
22.11.2007 20:28
навремето ядях повече китайско от колкото сега. Има китайски който са ми прекалено мазни, др в които ориза не ми харесва... а преди няколко месеца си взех от китайския срещу офиса порция със вкус на сапун/не го изядох разбира се/... е не знам дали това е в плюс за хигиената им или за това че наистина не знаят точно какво слагат в тези свои гозби :)

пс. последния път когато бях на китайски забелязах че няма в менюто "жабешки бутчета" което мнг ме разочарова, защото първия китайско на който ходих в годините на техните "златни" години имаше и бяха мнг вкусни... като се замисля тогава далеч по вкусно ми беше китайското от това което е днес, може би защото вече готвят за да сготвят, а не да привлекат клиенти със своята вече срещаща се зад всеки ъгъл кухня :)
цитирай
13. monnio - пшт,
22.11.2007 23:07
алоооооо "всеки в България обича китайска храна" ама "аз съм от тези, които обичат китайско". Йе-е-е, ама верно ли бе? `ем сите обичаме да ручаме китайски манджи, ем ти си от тез дето обичат. `начи има и таквиз дето не любат, м?

Ей ме на, цел-целеничък, не любим китайско.

Ай сиктир и умници!

Трий коментара, да не загрозявам хора на възмутенците.

Благодарско за фниманиеото!
цитирай
14. damnation - Понежеее. . . имам някаква предс...
22.11.2007 23:10
Понежеее...имам някаква представа какво е положението в кухните на някой...хъм хъм...е не елитни,но добри и посещавани софийски заведения няма как да не кажа - споко,кухня без хлебарки няма.
Липсата на плъхове е добър показател.Просто трябва да решите дали искате да ядете вредителите сготвенки по-екзотично или по традиционна българска рецепта :)
цитирай
15. photography - подкрепям томас,
22.11.2007 23:32
аз също не мога да твърдя, че съм любител на китайската храна, макар че на няколко пъти съм опитвала. Относно хигиената не мога да изкажа мнение, но смятам, че е в сила поговорката, това, което не знаеш, не може да те нарани (погнуси, отврати в случая).
Не съм съгласна и с твърдението, че е най- здравословната храна.
Поздрави...
цитирай
16. анонимен - е стига де и вие
23.11.2007 08:36
Китайското наистина е адски ппопулярно.
Разбира се, че има и такива, които не обичат такова ядене. Ама вкусове разни. "Всички" значи много в случая. Стига сте се заяждали, а четете.
цитирай
17. monologa - @monnio
23.11.2007 08:42
Всеки има право на мнение. Не си разбрал закачката със "всеки", но няма нищо. Показах я сега - да е видна...

А коментари не трия!
цитирай
18. анонимен - Zaglavie
23.11.2007 08:48
http://emotewar.com/users.php?user=triping
цитирай
19. monologa - последен анонимен
23.11.2007 08:53
Не виждам общото с темата. То и няма, нали?
цитирай
20. thomas - Обикновен спам
23.11.2007 08:59
Върлува по всички теми - трий! ;-)
цитирай
21. анонимен - за спама
23.11.2007 09:07
И аз като Томас съм на мнение, че спам трябва да се трие. То не е коментар. Трий! :-)
цитирай
22. mismatched - ~
23.11.2007 09:24
това че има хлебарки е неизбежно. просто е като едно от онези неща. свикваш и се надяваш да не ги виждаш прекалено често. апропо, хлебарка в китайска храна още не съм виждал.

по повод това, че била вкусна: ми да, вкусна е, адаптират я към националните вкусове. естествено че не е 'истинска' китайска храна - такава няма. адаптират я за всяка отделна държава. в холандия или в UK китайската или индонезийската храна нямат общо (пържен ориз с бекон и три вида яйца или каквото там беше тук определено няма:)
цитирай
23. soho - Аз каква кухня съм виждала в кита...
23.11.2007 10:25
Аз каква кухня съм виждала в китайски ресторант - бляххх, ама си затворих очите, шот въпреки всичко е вкусно, мамка му...
цитирай
24. ledzeppelin - хе,
23.11.2007 10:45
че то навсякъде има хлебарки.никой не е казал,че са много,което възможно де,но си има по една-две.виждала съм ги в пицарии,в шкембеджийници,че дори и на места,където си мислиш,че е НЕВЪЗМОЖНО да има такива неща.аз китайското не го любя,че ми е много мазничко.но има и по-гнусни неща от хлебарките..
била съм в кухнята,зад кадъра,там където става купона/йее хахах/ иии наистина..има много по-лоши неща от тия безобидни животинки.ако искате да ядете чисто приготвена и чисто сервирана храна-вкъщи. :)
цитирай
25. mismatched - въпреки..
23.11.2007 10:49
или може би "заради". не харесвам напълно стерилните ресторанти. все пак май има нещо ориенталско във вкусовете ни, after all. and no wonder.

закуска в ресторант, в който всичко е толкова красиво подредено, поставено, изискано и излъскано, че храната може спокойно да се яде от примерно таблата, с която си я носиш насам-натам.

buffets... обикновено при вида на такава подреденост и чистота желанието ми да хапна каквото и да е изчезваше и излизах на сутрешна разходка; завършваща в павилионите за бързо хранене - с индонезийска храна; истинска храна, не тия красиво подредени и естетически издържани като за изложба ястия..

просто сме си такива. или поне някои от нас.
цитирай
26. verdji - :)))
23.11.2007 11:44
а някъде хлебарките са деликатес. Срам да я убиеш, когато някой мечтае да си хапне топла вкусна хрупкава хлебарка в собствен сос :)))
Не аз де:))) аз съм еколог.
цитирай
27. monologa - Деликатесът
23.11.2007 13:00
Ох ама че деликатес! Занм, че някои хора обичат да ядат подобни гнусотии. А и в някои страни това май е обичайно,а?
цитирай
28. анонимен - В Тайланд
23.11.2007 13:50
продаваха пържени хлебарки в тепсии. Сипват ти ги на грамаж като ядки :-) Естествено говорим за 7-8 см парчето, не от тия "жигулките", дето са 2 см макс.
цитирай
29. lubimetz13 - ;)))
23.11.2007 15:56
Буболечките са богати на протеини, следователно полезни и хранителни... :))
Впрочем в китайски провинции се хранят с плъхове - месо е все пак..
.. а и сега се сетих... Хора, вие не сте ли живели в студентски град - там ако ти е скучно - можеш да водиш дискусия с хлебарките по време на ядене.. :))
... Айде да ви е сладко ..
П.П. Оставам с впечатление , че и мъжете в поста не са били и в казарма.. Откога станахме толкова чувствителни..
цитирай
30. nik666 - хехе
23.11.2007 16:01
Добре че ХЕИ не ги пускат в казармените кухни. Нещата които разказвате тук просто бледнеят пред преживяванията които съм имал по време на едногодишното си пребиваване в Българската армия ;-) Е, не чух никой да е умрял, въпреки че с ножа за хляб бяха рязани плъхове, нито на някой му е прилошавало, при все хлебарките, от които не можехме да спим нощем и буквално се прескачаха.
цитирай
31. lucasbg - темата май се изчерпи. а?
24.11.2007 02:06
темата май се изчерпи. а?
цитирай
32. monologa - винаги има още
24.11.2007 14:17
Лукас, ако според теб се е изчерпала, то според други може да не е. Това само следващите коментари ще покажат!

Поздрав.
цитирай
33. анонимен - блачанг е решението. но не сте чели ...
24.11.2007 18:03
блачанг е решението. но не сте чели "цар плъх"
цитирай
34. kanela - chinese food - the choise of the brave...
25.11.2007 00:07
onzi den 1 priqtel se natrovi s kitaisko...
celi 6 dni ne stapih v takav restorant....
цитирай
35. apollon - хората не са виновни -те поне не с...
01.12.2007 10:21
хората не са виновни -те поне не сервират хлебарки - само ги разхождат като домашни любимци за екзотика просто
цитирай
36. анонимен - Чудо голямо
16.05.2009 19:01
късно се включих ама да Ви кажа че хлебарки съм виждал във всички старозагорски ресторанти . Така че е нормално да има и във китайския ресторант.В интерес на истината има при нас един Китайския град се казва.Държат го китайци семейство от 15-20 год.По добра китайска манджа от там не сам срещнал .
цитирай
37. анонимен - первое упоминание фамилии
03.10.2011 07:56
фамилия олимпийский магазин происхождение фамилии сандриков выпускники литинститута фамилии адреса история фамилии сухов "фильм "развод и девичья фамилия" фамильные гербы русских дворян тайна армянской фамилии происхождение фамилии маганов гушанские история фамилии фамилии сенаторов узбекистана генеалогия монгольских ханов православленная династия канатоходцев какая фамилия фамилия горст билет спекулянт фамилия фамилии ов ова

юдина какая фамилия <a href=http://esnethemoo.h12.ru/cat1/familiya-sergienko---rasprostranennaya.html>фамилия сергиенко - распространенная</a> история родовой фамилии <a href=http://cygsalasua.h12.ru/cat2/familiya-yanisa-raynisa.html>фамилия яниса райниса</a> найти телефон зная фамилию <a href=http://tonetdingpel.h12.ru/cat2/tolkovanie-familii-shatohin.html>толкование фамилии шатохин</a> найти фамилию ледже <a href=http://menacitab.h12.ru/cat4/zelenov-familii.html>зеленов фамилии</a> склонение фамилии цыб <a href=http://morytaga.h12.ru/cat6/rodoslovnaya-familii-slinkin.html>родословная фамилии слинкин</a>

этимология фамилии клычников румынские фамилии и имена фамилии города рязань как переводится фамилия капустинский как узнать национальность по фамилии фамилия значение происхождение что значит фамилия снигирева фамильное древо шамсутдиновых история фамилии овчинников вакансии сети магазинов фамилия

фамилия куминов <a href=http://riesublownmu.h12.ru/cat1/rodoslovnaya-kniga-smolenskoy-gubernii.html>родословная книга смоленской губернии</a> фамильный герб рода меньшиковых <a href=http://menacitab.h12.ru/cat5/familiyami.html>фамилиями</a> фамилия арины радионовны <a href=http://abutclaphter.h12.ru/cat8/adres-telefon-familiya-moskva.html>адрес телефон фамилия москва</a> родословная аксакова <a href=http://guigibetar.h12.ru/cat5/izmenit-imya-rebenka.html>изменить имя ребенка</a> справочник фамилии москва <a href=http://riesublownmu.h12.ru/cat5/rasprostranennaya-familiya.html>распространенная фамилия</a>

генеалогия полоцких князей анализ лошадиная фамилия чехова происхождение еврейской фамилии поповский происхождение фамилии приходько происхождение фамилии спицын
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: monologa
Категория: Регионални
Прочетен: 6447960
Постинги: 102
Коментари: 1656
Гласове: 4468
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031