Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2008 01:33 - Не чети, а гласувай
Автор: monologa Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3159 Коментари: 6 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Не си спомням точно, как се реших да си направя блог в  blog.bg, но вече доста време съм тук. Е, не е толкова, колкото някои ветерани в блогърството. Пропуснах и голямата блогърска среща, за която четох и гледах снимки пак в блог пространството, но си създадох навика да опознавам света посредством четене на постингите. Не отричам, че тук могат да се научат доста и и нтересни факи за обкръжаващия ни свят и за хората в него. Срещам различни и интересни хора, разменям мисли, пиша коментари по разни теми, замислям се над уж познати истини.

Но от самото начало ми правят впечатление лентите вляво и вдясно от полето за писане. Особено дясната лента, която е отредена за класациите. Странно е, как и в блогосферата се поставя на много високо ниво въпросът с конкуренцията. Изброяват се Най-актвните, Най-популярните, Най-четените, Най-новите. И странното не е, че ги има, а как попадат в редиците на споменатите. Всяко влизане в определен блог покачва рейтинга, а колкото повече си четен, толкова повече и си коментиран, ако си интересен, та именно така ставаш (без да искаш) член на клуба на известните блогъри тук. Изключвайки анонимните посетители и минавайки през регистрираните, за които сам можеш да провериш в статистиката на посещенията си, стогам до няколко по моему много логични въпроси - за каква конкуренция става дума, с кого се състезаваме и каква е наградата за печелившите в първите места на класацията. Аз лично съм тук, за споделям и за да се обогатявам. Любопитно ми е, кой ме е посетил и дали съм предизвикала интереса му, за да остави своето мнение по темата, която съм засегнала, но какво, ако не съм в класацията? Нищо! Аз няма да се променя, нито светът ще стане по-добър.

Замисляли ли сте се, колко са тези, които влизат, само за да гласуват за блога ви, без да са прочели нито ред повече от заглавието на последния постинг? Потали ли сте, колко гласуват за вас единствено с очакването да им бъде върнат жестът? И в този ред на мисли идеята на блога и споделянето на светогледа на участниците в него ми се губи, размит в популизма и лицемерието, колкото и силно да звучи.

Има блогове, които наистина харесвам, заради стила на писането на автора и способността му да интригува. Намират се обаче и такива, които посещавам за бързо и само веднъж, понеже просто нямат, какво да ми кажат.

Не разбирам блог-туристите. Те просто минават забързо на принципа влез - излез и се надяват на същото, за да покачат рейтинга си и да се видят, записани отляво... Струва ми се даже смешно подобно поведение! Не искам да засегна никого. Просто си разсъждавам на глас.

НО все пак е хубаво, ако сме тук, да знаем, защо сме го избрали. В противен случай съществуването ни става самоцелно и се обезсмисля само по себе си.

Сега приятно постване. И един съвет - четете преди да гласувате!



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. cecka1504 - Прочетен Подпис /не се чете/ ...
18.01.2008 01:36
Прочетен
Подпис /не се чете/
:))))))))))))))))))))))
цитирай
2. lemonpie - ~
18.01.2008 06:40
Знаеш ли, минала съм през всички фази и на гласуваниците, и на класациите... и след месеци писане, единственият въпрос, който задавам по отношение на класациите е: "И какво от това?"

По отношение на писането, споделянето и замислянето мога да се люшна от "пробих дупка в морето" до "i don't know what to say as all has been said".

Тези, които гласуват, а не четат се лекуват, макар и малко трудно. Надушваш ги кои са и просто не им връщаш гласа за около седмица, при което те решават, че няма смисъл да си хабят кликанията за теб, защото имат само 24 часа да изгласуват за колкото се може повече блогове.

Има значение какво пишеш и колко духове ще вдигнеш на крака. Другото е суета.

P.S. Пропуснала си да отбележиш тези, които не четат поста, но пишат тъпи коментари без връзка с поста, за да създадат привидно впечатление, че са го прочели.
цитирай
3. martiniki - ...
18.01.2008 10:33
имам същите наблюдения, необяснимо за мен е това гласуване без интерес към публикациите и високата посещаемост на блога ми, а ниската, ако мога така да я нарека, четаемост на текстове...но и за трима души, които наистина намират по нещичко в думите ти си струва да споделяш
цитирай
4. drona - На мене
18.01.2008 11:01
една госпожа ми вдигна скандал по този повод ... щото съм влязла в блог-а и и не съм гласувала за него ...ама аз доста дълго време не можах да разбера изобщо за какво ми говори .....

Освен това когато има много посетители или коментари по някоя тема..... става трудно за автора да следи дискусията ... трябва да отделя много време ..... едва ли не професионално да се занимава с блог-а .... КОлко сахората, които могат да си го позволят?
цитирай
5. monologa - лечение
18.01.2008 15:04
Lemonpie, в началото се радвах на всеки, който посещяваше сайта ми тук. Но от един момент нататък започнах да влизам, за да пиша, а не за да гледам, кой е гласувал за мен и кой не е. И аз съм прилагала обаче същото лечение, за което ти говориш. Наистина има успех!
цитирай
6. siikastation - Мда..
04.02.2008 13:35
Имам го това усещане ;) "Аз на тебе ти на мене" без наличие на смисъл...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: monologa
Категория: Регионални
Прочетен: 6448078
Постинги: 102
Коментари: 1656
Гласове: 4468
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031