Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2007 18:15 - Вие колко стаж имате?
Автор: monologa Категория: Политика   
Прочетен: 5841 Коментари: 12 Гласове:
1

Последна промяна: 17.04.2007 18:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Имах един познат, който всеки път, щом разказваше виц, за достоверност добавяше "Това е истинска история." 

Е сега това наистина е истинска история. Толкова истинска, доколкото истинска съм аз... Е значи е напълно истинска! Но да не прекалявам с играта на думи.

Случи ми се на първото ми стабилно работно място преди няколко години. На първото интервю във фирмата говорихме почти общи приказки относно работата и очакванията от позицията, за която кандидатствах. Бяха много доволни от събеседването. На следващия ден ми се обадиха за второ интервю, на което подробно обсъдихме взаимоотношения - договори, осигуровки, отпуски и всички...уж...

Само да вмъкна - изпитателният ми срок беше фиксиран на един месец! 

Малко преди да изтече този месец, аз се разболях. Болест с болки. Не грип, не температура. Една седмица се влачих на работа, понеже взимах всичко присърце и не можех да оставя шефа си насред важни преговори и срещи... Само аз знам, какво ми струваше това. Докато една нощ се сринах и не викнахме Бърза помощ, а след това ме закараха по спешност в Хирургиите. Няма да коментирам как ми се скара лекарят... Бях заставена да прекарам една седмица на легло. Не преувеличавам!

Връщайки се на работа, бях извикана при шефа си. За мое най - голямо учудване, вместо да ме попита как се чувствам и дали съм се възстановила, той най - лаконично ми заяви, че ще удължим пробния ми период с още два месеца поне. Неприятно се изненадах! Културно обаче попитах, какви са причините и дали не се справям с работата според очакванията. Не, това не беше причината! Даваха ми все нова и нова работа, именно защото поемах и разпределях задълженията си във времето. Харесваха работата ми - с две думи!

"Баща ми е бил бизнесмен и не си е позволявал да се разболява. Аз съм бизнесмен и не си позволявам да се разболявам. И личната ми асистенстка няма право!", отсече той. "Ще изчакаме да видим дали ще се разболееш и тогава ще говорим за договор." Обидно ми стана. Не проумявах желязната му логика. Опитах се да обясня, че човек не се разболява по план - график и не може да предупреждава... Беше без никаква полза!

За да съкратя разказа си и да не изпадам в особени подробности, ще кажа само, че след една година работа там, аз си тръгнах. За това време не ми се наложи да отсъствам нищо един ден. Забавно, нали?! Когато взимах оформената си трудова книжка от счетоводството, видях смешния си стаж - само 4 месеца имах официален договор. 

Не съм глупава и неинформирана. Не се примирявам с много неща. Но харесвах работата си.

Да, знам, че са минали години. Но все пак сега от дистанцията на времето се ядосвам, че не се опитах да пусна една малка жалба до Инспекцията по труда, понеже бях експлоатирана неправорно. 8 месеца стаж отидоха на вятъра! Не можех да докажа, че съм работила през това време. Не можех дори да използвам правото, което "лошата" ни държава ми даваше - да се регистрирам в Бюрото по труда... За там трябват 9 месеца стаж без прекъсване...
 
Ето една уж лека несправедливост в една уж правова държава!

Вече питам, чета, внимавам и си търся правата много повече!

Ако това е била цената за това да порастна по отношение на самоуважението си и оценяването на труда си - тогава я плащам!

Но не е правилно така! Лошото е, че всеки от нас знае за много такива работещи - в семейния кръг, сред познатите и приятелите.... Това е толкова обичана практика в страната...

Как да бъде спряна? 
Идеи  - приемам...   




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Аз щях да напусна веднага
17.04.2007 18:22
след като ми обяви, че удължава изпитателният срок с два месеца заради заболяването. Да прав е, той няма право да боледува, той има право единствено да умре!!!

Поздрави
цитирай
2. анонимен - Towa e sindroma na bulgaria
17.04.2007 19:03
Vsi4ki si misliat 4e mogat da praviat kakwoto im se iska i samo te sa vajni ! Edno triabwa da se znae EDNO NA UM VINAGI
цитирай
3. анонимен - Позната история
17.04.2007 19:04
Аз за това вече не си давам много зор. Една приятелка казваше - "Щом ми плащат, колкото да не умра, аз пък ще работя, колкото да не заспя!
Аз не съм на този принцип, защото когато харесвам работата си, давам всичко от себе си. И на мен ми се случи, нещо подобно. Никога за мен нямаше отпуска, болнични също и най - накрая за какво? За тиквен медал?Никой не го оцени. И сега на новата си работа и болнични си ползвам и в отпуска си излизам, с 2 думи ползвам си правата,защото аз и преди си ги знаех, но.... Не знам как ще се оправи това, може би на вески трябва да му се случи за да започнем всички да си търсим правата и да не позволяваме да ни правят на глупаци!
цитирай
4. анонимен - Ами така е
17.04.2007 19:19
Ами, кофти си се опарила. Ама реално погледнато по българското законодателство няма такова нещо като пробен период без договор и без да ти се отчита трудов стаж. Аз до скоро бях на изпитателен период, но той си беше надлежно вписан в трудов договор и всеки ден на работа, ми се отчита.
За това да знаеш, повече без договор не се хващай, защото на теб ти се губят "само" 8 месеца, но познавам, хора, на които им се губят години, от такива неща.
цитирай
5. artanis - ами да
17.04.2007 20:27
В момента в който са ти казали: пробен период, трябвало е да кажеш: мерси, ще ви се обадя :) Зависи кой от какво и колко се нуждае - дали ти от мястото или работодателят ти от теб.

Веднъж бях на интервю в една компания. Исках твърде голямо заплащане (според тях). Не ме наеха, но след около половин година от компанията нямаше и следа (не знам дали фалира, но според слуховете провалили някаквъв проект).

Съветът ми е: хората да си знаят цената и да внимават на кого се продават.

След няколко подобни случаи, вече отделям само по секунда на българските компании. Питам: Българи ли сте? - Да. - Благодаря, довиждане :) Много се спичат. Иначе се сещам и за една добра българска компания :)

поздрави:
цитирай
6. timmyd - :)
17.04.2007 20:49
Аз пък ,когато започвах работа, не взех една премия, както и всички останали де, които бяха назначени при същите условия, защото трябваше да имаме определен брой работни дни за годината. Имахме ги без ТРИ, които бяха национални празници:)
цитирай
7. tera - Интересна тема...
17.04.2007 21:30
На мен такива работи не са ми се случвали, защото дебна зорко и си уговарям условията предварително. Ако им изнасят - ОК, ако ли не - фирми дал Господ.
Но съм стигнала до убеждението, че след като си наемен работник е небходимо само добре да си вършиш работата и толкова. Аз сърце и душа не влагам, а само умения и възможности. Затова не ми пука, че фирмата утре може да приключи курса, аз съм направила каквото трябва, а за стратегиите и тактиките си има собственици и top management. Те да му мислят. Аз работя за заплата, а не за чест и слава.

Била съм обсебена от работата си и това го отчитам като голяма грешка. Защото съм "носила" служебните проблеми вкъщи, а те какво са виновни хората, хич не ги интересуват служебните ми преживелици.
Затова по-кротко и само професионално, без драматизъм! :)))
цитирай
8. анонимен - Стаж?
17.04.2007 22:19
Удивен съм да разбера, че млади хора се тревожат за това какъв стаж имат? Боже, отсега мислят за пенсия... Аз пък познавах поне четирима колеги, които не доживяха до пенсия, въпреки дългия си трудов стаж ... Както и хора, които с по 30 години стаж получават 10 - 20 лв. по-висока пенсия от други - с по 20 години стаж. А с получаваната пенсия не могат да си купят лекарства или да си платят парното. Значи като се пенсионират, ще взимат десетина години - ако доживеят - по 10 - 20 лв. повече в пенсионерската си мизерия и това ще им гарантира някаква сигурност, за която трябва да се тревожат още от 25-годишни?
Тъжно ми е за такива млади хора, лишени от смелост, енергия и мечтаещи за пенсия ...
цитирай
9. monologa - Чети правилно, последен анонимен!
17.04.2007 22:25
Не си прочел правилно! НИкой не говори за мисъл за пенсия, макар на някои и тя да им минава. Говоря за принципи и за мисъл на държавата към хората, които я поддържат финансово. Говоря за права, които имаме, щом се изисква от нас да спазваме правилата.

Не разбирайте популистки написаното!

Анонимен, щом имаш отговорности, значи имаш и права! Търси ги! Ползвай ги! А кой ще доживее до пенсия - един Господ знае!
цитирай
10. анонимен - offtopic
17.04.2007 23:15
Преди си милех artanis за голям идиот. Но виждам, че не е така... :-Р

Man, нали няма пак да ме накараш да си мисля, че само лафиш голи лафове :-)

Non Offtopic
Wow! monologa, успя да събереш страшно качествени коментари. Поздравявам те. Обърни внимание на 9 (това, което е зад думите) и не само...

Поздрави
цитирай
11. alison - КАКВИ ИДЕИ!?
26.04.2007 00:41
Не виждаш ли,че луд не е тоя,който яде баницата,а ЛУДА Е ДЪРЖАВАТА ,КОЯТО ПОЗВОЛЯВА ВСЯКАКВА ГАВРА С РАБОТЕЩИТЕ БЪЛГАРИ ОТ СТРАНА НА БЪЛГАРСКИЯ РАБОТОДАТЕЛ!?
цитирай
12. monologa - Темата е отворена за още коментари и личен опит
26.04.2007 08:56
Да,alilson, държавата има основна вина, понеже изисква, но не насърчава! И в други страни има укриване на данъци и доходи, но пък след 35 години стаж пенсионерите не се чудят, как ще си купят лекарствата и ще изкарат до другата пенсия. А тепърва се разхождат по света!

zlika, плащам високи данъци, но знам, е имам полза от това. Само за здравните осигуровки малко доста ме съмнява...всички знаем как е!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: monologa
Категория: Регионални
Прочетен: 6448058
Постинги: 102
Коментари: 1656
Гласове: 4468
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031