Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2008 14:58 - В 21 век в България още се ражда в домашни условия - ПО НЕВОЛЯ
Автор: monologa Категория: Регионални   
Прочетен: 9060 Коментари: 9 Гласове:
0

Последна промяна: 18.04.2008 16:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Вече е 21 век и уж може да се каже, не относно родилните грижи, подготовката и отглеждането на бебето нещата се различават от познатото преди 50 години например. Даже ако запитаме майките си, всяка ще разкаже различна история за раждането и грижите в зависимост от времето, когато сме се появили на бял свят.

Конкретният случай се разиграва в голям областен град в България преди няколко месеца. Бъдещата майка на трето дете не е от ромски произход, което тук дори няма общо с темата. Младото момиче преминало малко границата на седмия месец усеща внезапно силни болки и контракции и майка й веднага се обажда на Бърза помощ, за да им съобщи, че е възможно бебето да се роди преждевременно. Разбира се, очакванията и на двете жени са за светкавична реакция от страна на лекарите, за да протече всичко нормално и едва ли не започват да приготвят нещата за родилния дом. Но както става по филмите за недоразвитите страни, 15 минути след подадения спешен сигнал на телефон 150, контракциите зачествяват и няма време за чакане. Бабата, която се ужасява само при мисълта, че с внучето и с дъщеря й може да се случаи нещо лошо, запретва ръкави, тича за гореща вода и чисти кърпи и накрая за броени минути се квалифицира като акушерка. Бебенцето изплаква, пъпната връв е прерязана и то вече диша от въздуха на белия свят. След като се е погрижила и за родилката, доколкото й позволяват медицинските познания от обща култура, възрастната „акушерката” измива новороденото, повива го и го дава на майка му. Ситуацията е сълзлива и същевремнно страшно абсурдна. Майка и дъщеря не знаят да се смеят ли, да плачат ли – хем се радвали, че детето е добре, хем се притесявали, че се е родило в домашни, а не стерилни условия и то седмаче! Половин час след като се разизграва тази сцена, на врата се позвънява и в дома влиза лекар от „Бърза” помощ. (Ясно е, надявам се, защо кавичките са само на първата дума!). Понеже тяхната работа била дефакто вече свършена, те качили майката и детето заедно с бабата на линейката и ги откарали за преглед в дежурното родилно отделение.

Побиват ме тръпки, само докато пиша този разказ, макар че не е мой, а как ли щях да реагирам, ако бях в подобна ситуация?! Оказва се, че здравните осигуровки по никакъв начин не гарантират медицинско обслужване в едни от най-важните моменти на живота! И се питам, колко бърза е „Бърза помощ” и колко спешно помага тя в подоби случаи?

Когато ги срещнах на улицата с количката преди няколко седмици, аз се учудих, защото знаех, че има още време до раждането. На погледа ми младата съседка просто отговори: „Добре, че беше майка ми!”

Думите са излишни при такива големи абсурди в европейска страна през 21 век! Векът, в който всяка жена може да си избере, как да забременее, как и къде да роди и дори кой лекар да я изражда. И същия този век, оказва се, не може да накара една кола на „Бърза помощ” да пристигне по спешен случай за по-малко от един час! Е, наистина не знам, какво да кажа... Освен – на никого не пожелавам да се сблъска с това противоречие!

И за да не звуча песимистично, нека все пак да кажа, че детето е живо и здраво и се радва на любовта на семейството си. А Баба – Акушерка ще има истински повод за празнуване от тук нататък! Тя сигурно ще е една от малкото акушерки без диплома, но с почетна грамота за особени заслуги – едно здраво внуче!



Тагове:   България,   още,   век,   условия,   неволя,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pui - Заглавието
18.04.2008 15:44
може би трябва да промениш - в Англия, например, раждането в домашни условия е последна мода, без лекари, само с акушерка (с неизвестно каква квалификация).
За конкретния случай - браво на бабата!
цитирай
2. spasunger - Хм...
18.04.2008 16:04
А да си чувала за water-birth? Това сега е най-модният начин на раждане на запад. Ражда се вкъщи, сред домашна обстановка, често в басейн с вода - разбира се, под постоянното внимание и с помощта на съответния екип от специалисти.

http://en.wikipedia.org/wiki/Water_birth
цитирай
3. monologa - @spasunger
18.04.2008 16:09
Разбира се, че знам за този вид раждане! То е доста модерно и се счита за най-безболезненото за момента. Но моля - прочети малко между редовете - става дума за абсурдни обстоятелства, а не за желанието на родилката!

@pui

В заглавието добавих - ПО НЕВОЛЯ!
Защото момичето не си е избрало този начин на раждане! И да - браво на бабата! :-)
цитирай
4. deninosht - !:)
18.04.2008 17:30
ще е една от малкото акушерки без диплома
..................................................................

DA, I PO-LO6O 6TE STAVA -
AKO TAKA PRODQLJAVA...
цитирай
5. kalbotobg - хумора
19.04.2008 10:39
хумора в коментарите киселее
цитирай
6. noneta - Господ си знае работата!
22.04.2008 22:58
Страшничко си е да се ражда в домашни условия, ама нали си живеем на Магия в Таз Прекрасна Страна!
цитирай
7. maminkavania - Да си призная,
23.04.2008 10:49
мислила съм,че може да ми се случи подобно нещо...но от раждане в къщи не ме е страх - повече се притеснявам,ако се случи нещо друго...
Онзи ден установих,че никакво доверие нямам на "Бърза"помощ,защото сина ми си счупи ръката и дори през ум не ми мина на тях да се обадя!А днес ,докато чакахме пред лекарския кабинет да прегледат дъщеричката,че е с температура,с мъжа ми се шегувахме,че аз съм мед. сестрата,а той - шофьора на линейката...!
цитирай
8. анонимен - По неволя друг път.
28.04.2008 17:42
Добре че е имало болници и поликлиники да се раждат деца милиони години.
Разчитаите вие на здравеопазване... В държава пълна с говеда от продавачките на билети до министрите чакаите съзнание и отговорност. Разходете се из отделение с болни в едно такова заведение и после мислете какво ще говорите. Ако имате нещастието да трябва да ходите до моргата ще ви стане доста живописно. Дреме му на някой, всички гледат на старците като на пиявици, само цоцат от бюджета а дори не са и адекватни, единствената полза от тях е че ходят да гласуват като глупаците за тоя с най-големи обещания. Стане ли въпрос да им се помага, не е важно, дали ще стигне линейката след час и половина на 5 километра и ще е нужна катафалка а не линейнка то друг въпрос. Принципите у нас ги има само по книгите. Гледайте практиката каква е ...
цитирай
9. анонимен - чудя се защо са викали бърза помощ а не такси ?
24.02.2009 23:05
Втехния случай бърза помощ е можела само да ги придвижи до болницата...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: monologa
Категория: Регионални
Прочетен: 6448091
Постинги: 102
Коментари: 1656
Гласове: 4468
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031