Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2008 16:29 - Ха честита баня!
Автор: monologa Категория: Регионални   
Прочетен: 19536 Коментари: 25 Гласове:
0

Последна промяна: 22.04.2008 16:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Винаги съм се смяла, когато някой честити банята на друг. Този стар български навик - да си честитим естествени неща ми идва понякога малко в повече, а в дни като днешния даже и някак си преувеличено!

Следя новините в netinfo.bg и изведнъж попадам на следното заглавие: "Нет Инфо.БГ почисти градинката пред офиса". 
От текста се разбира, че в чест на деня на Земята, екипът на медията решил да почисти градинките пред служебите си помещения. И изникна в мен въпросът - Това похвално ли е или е нормално?

Точно по същата логика като с честитенето на банята и тук ми се струва като на поне средно интелигентен човек, че става дума за естествени неща. Когато обаче се поздравяваме с нещо, то е, защото това нещо не се случва често, нали така? Изведнъж излиза, че вместо да се хвали екипът на Нет Инфо.БГ, че на световния ден на Земята се е сетил да почисти пред офиса си, трябва малко да се засрами, че са нужни такива специални поводи, за да си махнем болкуците или за да си ги хвърлим там, където им е мястото. 

Наскоро спорех по темата, защо (аджеба) е пълно с болкуци навсякъде по улиците, по градинките, около спирките и дали ако е чисто няма да си пускаме и ние боклуците на земята, или ако спрем да замърсяваме, без да ни пука за околната среда, ще бъде чисто. Каквито и да са мненията по темата, ще кажа, че нещата са взаимнообусловени.

Въпреки всичко съм на мнение, че е малко смешно да се хвалим с това, че сме си изчистили пространството, което така или иначе е наша грижа.

Как ще прозвучи, ако във вестника прочетете новина "По случай деня на Земята Монолога измете пред жилището си!"

Браво, нали? Ами ха изметете си и вие де! И честита баня!


Тагове:   баня,


Гласувай:
0



1. pilcho - Хахахахаахаха
22.04.2008 16:35
Много добре казано :)
цитирай
2. анонимен - Ами метем, но тези на които им се плаща да метат, не го правят!
22.04.2008 16:40
А от време на време може и общината да се сети, че почистването на общинските пространства е нейно задължение и тя да се включи с нещо повече от фланелки и медийни изяви на любимеца на Бареков
http://www.kenanoff.com/blog/archives/299
цитирай
3. monologa - към анонимен
22.04.2008 16:43
И аз се възмущавам, че хората със сигналните елечета някак шрез пръсти си вършат работата по почистването, но все пак идеята на написаното не е да търсим вината в общината, а да си погледнем и в собствената чиния (пред своята врата)!
Може би е хубаво да си намираме повече поводи, за да пазим чисто! :-)
цитирай
4. анонимен - В развитите държави
22.04.2008 17:16
просто има много пари и строг ред за замърсяването и затова е чисто. Не си мислете, че французите, германците и т.н. са по чисти по природа!

цитирай
5. viovioi - права си че е смешно,
22.04.2008 17:25
но поне е нещо положително, някакъв личен пример .И да речем добро начало за промяна в навиците. Не мисля че всеки е длъжен да почисти пред дома си. Нещо като преиграване ми прилича, когато някоя съседка започне с метла да чисти пред входа?? Наистина трябва да има кой, да има организация от общината и службите по хигиена. Работата не е унижение, но все пак има хора с претенции, образовани и тн. Не върви да ги мобилизираме за някакви "съботници" Това е минало. Днес трябва да се търси цивилизовано решение на проблема.
цитирай
6. monologa - @viovioi
22.04.2008 17:30
Относно личния пример съм съгласна, но че за хората с образование отпада ангажимента да пазят чисто или да чистят - не съм.
Преди много години един мой стар директор ми казваше за един принцип в деловия етикет, който и в случая можем да приложим с преносен (а и в пряк) смисъл. "Никога не влизай с кални обувки на килима!"

Съботниците са отживелица, но отговорността е лична!
цитирай
7. optimum2 - Чисто ли е около мен?
22.04.2008 17:55
Винаги, когато се апилира за чистота или се моли за чистота ми мирише на ориент.Масовото почистване само по себеси е хубаво нещо, но това автоматично означава, че има масово замарсяване. Което означава, че някой не си гледа работата както трябва.Било почистващия персонал или охраната на дадено място. Да се промени начина на мислене на едно общество е трудна задача и изисква много пари и време.Затова избранниците на това общество (наречени държавници) трябва да имат менъджменски пъргав ум за да приложат съответната формула за подобряване на културното и социалното положение на тези, които са ги избрали, защото те преди всичко са и данъкоплатци.Както никой не може да обвини хирурга дали е направил разреза на един мм по-наляво или по-надясно важно е пациента да оживее, така и хората не питат кмета за формулата на почистването а гледат дали е чисто или мръсно.Всичко останало е алабализъм, който липсва във страните, кедето не се говори за почистване но е чисто. :)
цитирай
8. maymi - optimum2....ха, общи приказки :)))
22.04.2008 18:15
Преди няколко дни трябваше да участвам в едно предаване, където една възрастна женица искаше да благодари в ефир на фалирал строителен предприемач, който й върнал парите. Та спорът там беше - бива ли да се благодари за нещо, което си е редно по презумпция... Радвам се, че останалите бяха против благодаренето, та аз (в името на спора и различните гледни точки) можех да съм за.
Постът на monologa ми напомни този дебат..
- Ако се пише за чистота, това е хубав пример за общество с все още хаос на ценности. А и с доста исторически наслагвания.
- Кой ти каза, че в страните от светлите ни примери не се говори за това (пак пример - когато в Англия преди няколко години започна масовото хапване на крак, се появиха изведнъж поредица от кулинарни предавания по телевизията, които прокламираха тънко и ненатрапчиво културата на хранене)
- Нима медиите трябва да се занимават само с негативите?
- Когато има масово замърсяване, проблемът не е само в почистващия персонал или охраната на дадено място..... И т.н.

Питам и кмета, но питам и съседа, дето си мята боклука през терасата, но посмъртно не можеш да го убедиш, че като не ще да плаща на чистачка, трябва да си почиства пред входа...
цитирай
9. optimum2 - maymi-не са празни приказки
22.04.2008 18:31
защото в Лондон не боклука а колата си ако оставиш пред моята къща и не е извън очертания правоъгълник, ще ти се изправят ушите от глоби с начало 200 паунда, а след това се покачва на час.
Опитай да запалиш цигара на спирка на метрото и ще си говорим.
цитирай
10. krotalka - В Дюселдорф ако те хванат, че си х...
22.04.2008 19:35
В Дюселдорф ако те хванат, че си хвърляш фаса на улицата, а не в кошче за боклук - глобата е 50 евро. Има си хора специално назначени за това. Иначе не пазят но съответните служби почистват непрекъснато. Е хвърляне на боклук от балконите няма.
цитирай
11. nakom - Не знам как е в Дюселдорф
22.04.2008 20:35
но забелязвам едно типично българско пристрастие - някой е решил (нз по каква причина) да свърши нещо похвално.Веднага се намира кой да плюе, да мята камъни и да лае по този който е решил да действа.Ще ми е любопитно монолога, точно какво е свършил обществено полезно
цитирай
12. thundergoddess - На мен като ми честитят банята и се ...
22.04.2008 21:09
На мен като ми честитят банята и се чувствам, все едно си мислят, че го правя веднъж-два пъти годишно, което е много тъпо :D
цитирай
13. анонимен - Що бе. Да си честитим банята е хубаво ...
22.04.2008 21:28
Що бе. Да си честитим банята е хубаво нещо.
цитирай
14. optimum2 - Намек за нехигиеничност ?
22.04.2008 21:31
Не се притеснявай за тях не е важно какво си мислиш ти а какво си мислят те !!!
цитирай
15. monologa - @nakom
22.04.2008 21:44
Само за сведение Monologa е с обществено съзнание и се държи доста адекватно. Не изхвърлям боклуци извън прдназначените за целта места, градинката зад блока дълги години съществуваше благодарение на моите две ръце (отказах се, понеже няма да чистя фасовете на
съседите !), спамът от пощенската ми кутия е в специално предназначен кашон във входа...Монолога не е самоцел!
Освен това - лошо си разбрал - статията не е плуене, а коментар, лична гледна точка и може би призив за ежедневно съзнание спрямо Земята. :-)
цитирай
16. nakom - Извиси се Гана, започна и да призовава
22.04.2008 22:04
Не разбрах само към кого ти е призива - ако дойда пред вашия блок, съм убеден че ще намеря същото западнало място, като във всички спални на града.Явно трябва да смениш начина на призоваване, защото звучи като подигравка.Впрочем обзалагам се че постинга ти е в "изсрани", защото Нетинфо са пряка конкуренция на Инвестор.бг, които не са се сетили да направят нищо човекоподобно освен да пишат глупости и днес.Това твоето е нормално поведение, обаче то не стига.
цитирай
17. анонимен - Че е смешно, смешно е,
22.04.2008 22:33
ама е за плач. Защото пазенето на "чисто" и въоще понятието чистота май не е присъщо и известно на масовия българин. Питам се на какво ли се дължи?
В средновековието дори кралските особи, които би трябвало да са имали всички условия за поддържане на личната хигиена, не са си сменяли бельото по цели месеци! И за да не отблъскват любовниците си с телесните си "аромати", са изливали килограми парфюм в широките си гащи...
Чувал съм, че ислямската религия строго повелява вярващите да поддържат личната хигиена. Доколкото ми е известно, едно от предназначенията на ритуала на обрязване на мохамеданчета е с хигиенна цел.
500 лета сме били под владичеството на мохамедани, но сме запазили своите традиции, навици, обичаи. Запазили сме християнската религия. Нима тя е била против личните хигиенни навици? Разбира се, че не - кръщенето на голите младенци е в чиста вода! Не мога да знам какви са били хигиенните навици на тогавашните ни събратя, ама сегашните навици на повечето българи не ми приличат на християнски.
21-и век не е Средновековието! Тогава? Вероятно генът в нас, отговарящ за чистотата, не се е променил от времето на Средновековието. Иначе как да си обясним, че един знаменит потомък на средновековните гали, именуван Уинстън Чърчил, може да се запита: Българите ли? Не са ли тези от Балканите, които си честитят банята?
Иначе съм съгласен с другите постинги.
цитирай
18. анонимен - Здрасти!
22.04.2008 22:39
Такава съм чистофайница, че ако има как и свъкровището ще изхвърля на боклука....ама пусто милосърдие....
цитирай
19. sisi89 - aбсолютно съм съгласна с nakom
22.04.2008 22:58
вместо да се опитваме да явидим хубавоти ние само ругаен. Браво наком
цитирай
20. анонимен - @sisi89 @nakom
22.04.2008 23:22
А бе хора, май не сте разбрали... Прочетете в нетинфо! Монолога май иска да каже, че няма какво да хвалим нормални неща, докато не се възпитаме да ги виждаме като нормални.
Стига само сте контрирали, за да си чешите езиците.
цитирай
21. cecobob - Чърчел го е казал отдавна
23.04.2008 08:02
Народ, който си честити банята и пие боза не е нация.
цитирай
22. verde - Здравей, monologa,
23.04.2008 10:47
разбирам какво искаш да кажеш. Сигурна съм, че не си от тези, които само плюят, без да дават личен пример. По повод коментарите, бих казала: няма значение дали някой одобрява или не мнението на monologa дали е нормално или не да се бием в гърдите за неща, които би трябвало по презумция да вършим като нещо ежедневно, по-важното е да си променим навиците към добро. Този, който не приема показността на акциите по почистването, ще продължи да си чисти градинката и да не замърсява. Вероятно го правят и тези, които одобряват това да се похвалиш, като зачистиш двора си. Всеки да си направи извода лично за себе си и да прави нещо - да почисти, да не хвърля безразборно...важно е всеки да си намери неговия начин, но да се прави нещо! Не само да се заяждаме по форуми и блогове. Така мисля. А по повод това, че българите сме мърльовци - има мръсни хора, има и чисти. Въпрос на личен манталитет. Аз лично не хвърлям през балкона или по улицата, защото така съм възпитана от малка. В свободното си време мета и двора, и улицата, без да се срамувам от подигравателни или пренебрежителни погледи. Не го правя заради тях. Имах "честта" да се запозная преди време с една млада германка и да живея с нея стая до стая. Бях отвратена от невероятната мръсотия и неразбория. Но тя си позволяваше свинщина само в жилището си. Навън - нито фас, нито бутилка на улицата. Защото ще последва яка глоба.
цитирай
23. noneta - Здрасти Монолога!
25.04.2008 12:34
Аз разбрах замисъла на темата! Но за съжаление, толкова сме си ограничени, и в старанието да не се минем, изпростяваме тотално! Аз като изпадна в хигиенна истерия, и проявя самоинициатива, например да дезинфекцирам и да лъсна вратите на асансьора, или да почиста опиканото от домашните любимци на "любимите" ми съседи, ме коментират, че съм луда! Даже една дама пенсионерка, ми каза, че съм Будала! Е, какво да говорим повече...ей така, ще тъпчат лайна, префърцунени домакини, но няма да си направят труда да почистят, за да не се ПРЕКАРАТ! А иначе за клюките ги бива!Български синдром му викам аз на това!
цитирай
24. empire - haha
25.04.2008 15:54
Изчистих двора на баба ми и садих компир 2 часа онзи ден !
Браво на мен !
цитирай
25. анонимен - от Ben
26.06.2008 15:20
"Съботниците са отживелица, но отговорността е лична!"

Защо така? Аз не мога да забраня на хората да си изхвърлят боклуците на улицата пред моя дом. Как мога да нося отговорност за чистотата там тогава? Освен това общината е назначила хора, които метат.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: monologa
Категория: Регионални
Прочетен: 6448081
Постинги: 102
Коментари: 1656
Гласове: 4468
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031